(kuva Elina Niemi)

tiistai 22. lokakuuta 2013

15.10.2013 Paimennus Hilskalla

Merjan kanssa ajeltiin Paattisiin paimentamaan. Treenattavia asioitahan riittää, tällä kertaa päätettiin keskittyä etäisyyteen ja siihen, että koira oppisi itse ajattelemaan/lukemaan lampaita ja tekemään ratkaisuja. Koska lampaita on paimennettu koko kesän, ne ovat näin loppuvuodesta jo melko tahmeita liikkumaan, ja siksi erotettiin laumasta 2-3 lammasta ja treenattiin niillä (ovat herkempiä vähempilukuisena). Ensin yritettiin niin, että kaksi lammasta pyöröaitaukseen, mutta eipä ne siellä pysyneet ja lopulta oli vaihdettava niin, että iso lauma odotti pyöröaitauksessa ja niitä 2-3 lammasta paimennettiin isolla laitumella.

Ekalla kierroksella Demon kanssa oli tarkoitus kulkea porttien ympäri isoa kahdeksikkoa ja antaa Demon tasapainotella ja välillä pysähdellä, jolloin koiran tulisi itse pysähtyä riittävän etäisyyden päähän, jottei se aja lampaita ohi ohjaajasta. Noh, saatiin me hyvääkin settiä aikaiseksi, mutta oli siinä sekoiluakin. Lampailla oli tietysti veto lauman luokse ja kun Demo ei osannut vetoa lukea, lampaat karkasivat muutamaan otteeseen muiden luo. Ne myös juoksivat aitaa pitkin eteenpäin, jolloin Demolle tuli jahtausvaihde päälle. Se ei siis osaa pysäyttää pakenevia lampaita vaan lähtee jahtaamaan niitä.

Toisella kierroksella Kaisa tuli avuksi ja viskoi keppejä maahan "kielletylle alueelle", jos Demo tuli liian lähelle. Tuntui toimivan hyvin, ja muutenkin Kaisan auktoriteetin alla Demo paimensi hienosti. Ehkä se oli myös oppinut ekalta kierrokselta jotain, sillä nyt se pysyi myös vedon puolella hyvin, eikä lampaat päässeet karkaamaan. Sen paimennus näytti oikein pätevältä ja rauhalliselta. Harmi, kun ei itse pysty samaan kuin Kaisa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti