(kuva Elina Niemi)

maanantai 31. lokakuuta 2011

30.10.2011 Tottista/tokoa Tampereella

Lähdettiin pienellä porukalla (Reija, Kirsi ja meikä) Tampereelle Sari Kärnän yksityistunnille.

Ensin katsottiin Demon seuraamista. Sarin mukaan paikka on ihan hyvä, nyt pitäisi vaan alkaa häivyttää nameja pois kädestä. Sari ehdotti, että opetan ensin Demon kunnolla luopumaan. Ei suositellut namien vaihtamista näkyvään lelupalkkaan (esim. lelu kainalossa), vaan kun namit on saatu häivytettyä, palkka (olkoon sitten mikä vaan), on siitä lähtien piilossa.

Seuraavaksi jäävät. Sari kehotti ensin opettamaan käskysanat ihan muussa yhteydessä. Koira vapaana "haahuilemassa" lähistöllä, kuitenkin kuulolla, ja sitten käsky. Käsimerkit ja namilla ohjailu pois mahd. pian. Kun koira osaa käskysanat varmasti kunnolla, sitten vasta yhdistetään varsinaiseen liikkeeseen.

Sitten ruutua. Tehtiin pallolla niin, että ensin vietiin Demon kanssa yhdessä, sitten vei Sari. Tehtiin myös kerran niin, että Sari oli jättävinään pallon ruutuun, mutta ei jättänytkään. Sari heitti pallon Demolle noin puolesta matkasta, kun koira oli ruudussa. Demolla oli hyvä vauhti ja muuten sujui hienosti, paitsi toisesta suunnasta ensimmäisen kerran lähettäessä meni ruudun sivusta sisään.

Tehtiin myös vähän tolpankiertoja ja luoksetuloa. Noutokapulaa ei kellekään sattunut mukaan, mutta puhuttiin noudoista ja Sari näytti omalla koirallaan, miten hän treenaa. Välillä palkataan kapulan nostosta, välillä hyvästä vauhdista, välillä loppuasennosta. Demon kohdalla pitää aina palkata ennenkuin ehtii pureskella kapulaa. Ja pitoharjoituksia tehtävä paljon niin, että vedetään kapulaa ja koiran pitää tiukata otettaan.

Tärkeimmät Sarin painottamat asiat olivat iloisuus (sekä koiralla että ohjaajalla pitää olla hauskaa!), nopea palkkaus (paitsi palkkasana, myös itse palkka tultava nopeasti), sekä myös se, että annetaan koiran oivaltaa itse asioita. Väärät toiminnat jätetaan vaan palkkaamatta, ja tehdään treenit niin helpoiksi, että onnistumisia tulee paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti