(kuva Elina Niemi)

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

6.7.14 Paimennus (13)

Bortsujen ratatreeni Woollandiassa.

Vähän jännitti, kun oli eka kerta avopellolla, ja olosuhteet siinäkin mielessä erilaiset, että heinä oli kovin korkeaa, eikä koira helposti nähnyt lampaita kovin kaukaa. 

Tehtiin ekalla kierroksella kaaria ja peruskuljetusta. Marika ohjeisti, että pitäisi paremmin pitää huolta kaaren loppupäästä, kun aiemmin olen lähinnä keskittynyt siihen lähtöön, ja jään sitten jumittamaan siihen. Eli reilusti kävelen lampaille ja autan Demoa kaaren loppuosan, ettei siinä kohtaa pääse oikomaan. Tehtiin vähän myös poispäinajoa, joka on Demolle vaikeaa, kun sitä on vasta tehty niin vähän. Marika sanoi, että pitäisi nyt alkaa treenata sitä enemmän ja muutenkin tehtäviä kauempana minusta. Mun lähellä Demo osaa toimia hyvin, mutta on epävarma kun pitää itsenäisesti tehdä kauempana jotain. 

Tokalla kierroksella treenattiin rataa. Marika oli Taimin kanssa pitämässä lampaita aloillaan, ja kaari jäi Demolla vähän vajaaksi, kun se väisti Marikaa. Sai kuitenkin nostettua lampaat ja tuotua mulle. Kisoissa lampaat on 100 m päässä, nyt välimatka oli varmaan noin 50 m. Sitten lähdettiin poispäinajona yrittämään saada lampaat kulkemaan porttien välistä. Hankalaa, kun ei vielä osata, mutta Demo kuunteli mua niin hienosti, että sain sen aina pysäytettyä kun meinasi lähteä kaarelle ja käännettyä toiseen suuntaan. Oli sitten sellaista siksakkia meno, mutta saatiin me ne lampaat menemään porttien välistä. Sitten peruskuljetusta pätkä, käännös ja peruskuljetuksella porttien välistä takaisin. Vikaksi häkitys, joka onnistui yllättävän hyvin, vaikka seisoin portilla koko ajan enkä ollut Demoa auttamassa. Häkki oli tosi pieni, niin mentiin yhdessä ottamaan Demon kanssa lampaat sieltä ulos ja ajettiin vielä juottopaikalle. 

Marika sanoi, että pitäisi treenata vielä kaaria paljon niin, että ehdin lampaille huolehtimaan, että kaaren loppuosa on hyvä ja myöskin pitäisi treenata sitä, että siellä laitumella seisoskelee ihmisiä ja koiria, ja Demo pystyisi paimentamaan niistä välittämättä. Ja sitten tosiaan sitä itsenäistä työskentelyä, että yrittäisin olla koko ajan kauempana ja kauempana lampaista ja koirasta, koska lähityöskentelyn Demo osaa aika hyvin ja se peruskuljetuskin sujuu. Demo oli kyllä hirmuisen hieno, se kuunteli hyvin eikä pöllöillyt yhtään ja teki meidän osaamiseen nähden hirmu hyvin hommia! Itsellekin tekee hyvää välillä yrittää asioita itse ilman että joku on koko ajan neuvomassa, yrityksen ja erehdyksen kautta oppii paljon :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti